Varför blir man samlare?

Var och en får svara med sin teori. Lasse Åberg uttryckte sin belåtenhet en gång då han läst en artikel i ett månadsmagasin och upptäckt att jag också var samlare. Han har ju sin Musse Pigg-samling. Han tog det som ett gott tecken på att inte heller jag var en helt lugn och harmonisk människa.

Det får vara hur det vill med det. Men en samlare har alltid fler adresser att uppsöka när han är på resa. Nya modeller att leta efter. Swap meets eller specialbutiker.

Det började som för så många andra med resterna av barndomens lekar på mammas vind. Lyckan att i obskyra bodar finna sådant man en gång haft men nu saknade eftersom bilarna, indianerna, tidningarna eller vad det nu var, skänkts bort, kastats och förlorats längs vägen.

Mycket har återskapats. Men autografsamlingen av Botafogos lag som spelade på Malmö Stadion 1959 med världsmästarna Didi, Nilton Santos och Gylmar i laget kommer aldrig tillbaka. Det är lättare med bilar och bussar.

Av någon anledning har det blivit mest modellbussar. Bussar i metall. Gjutjärn. Die Cast, som det heter. Som Dinky Toys, Tekno och Corgi. (Tyskarna är hejare på modeller i plast, men det lämnar jag därhän.) Bussar är vänliga. Om än inte alltid så bekväma att åka med i verkligheten. Men åk till Duxford i England i september där ett gigantiskt bussrally hålls varje år. Hundratals restaurerade riktiga bussar ställs ut. Tusentals modeller exponeras och byter ägare. Bussamlandet i - i synnerhet - England har vuxit enormt under de senast 10-15 åren.

En hel del Dinky Toys, Tekno och annat har det dessutom blivit. Inte för att bygga en samling av värde. Det är inte "Mint & Boxed" som gäller. Många äldre leksaker och modeller i samlingen är restaurerade och ligger därför lägre på värdeskalan. Men vad spelar det för roll?

Nu trängs bussarna och bilarna på hyllorna tillsammans med vilda djur, indianer och cowboys (tyska Elastolin och Lineol) och annat. I andra hyllor gamla Rekord (Tidningen eller Magasinet). Gott att hålla i, putsa, damma, flytta om eller bläddra i.

Som vaktmästare möblerar man om sena kvällar. Ibland ryker en vindrutetorkare eller en backspegel. Elände för den som räknar värdet. Lite irriterande för vaktmästaren. Men det är smällar man får ta.

Om du är intresserad av MG i den lilla skalan, ska du givetvis gå med i Miniature MG Car Club som har medlemmar från hela världen. Alan Long i Skottland sköter klubben för närvarande och är redaktör för det "Newsletter" som kommer ut tre gånger om året. Du når Alan på adressen: al009y2574@blueyonder.co.uk

Vad läser den som samlar bilar och bussar.?
Model Collector (modelcollector@pcmedia.com),
Die Cast Collector (diecastcollector@warnersgroup.co.uk)
eller den stora entusiasttidningen MAR (Model Auto Review) (editor@mar.zeteo.com) rekommenderas. De riktiga bussfansen går med i Model Bus Federation.

Klicka här för större bilder