MG står för Morris Garage. Så hette några återförsäljare av Morris i Oxford. Cecil Kimber var chef hos en av dessa och man började förse bilarna från Morris med specialkarosser. 1924 ansågs dessa modeller så lyckade att man började annonsera om sina bilar under namnet M.G. 1929-30 flyttade man till den legendariska adressen i Abingdon-on-Thames söder om Oxford där MG sedan byggdes fram till nedläggningen 1980.

En av de grunläggande tankarna var att bygga sportbilar den vanlige mannen - the every day man - hade råd med. Inte lyxbilar för den för vilken pengar aldrig var något problem.
Klart man gillar en sådan idé.

Men inte visste jag mycket om denna idé när jag samlade bilbilder och lekte med Dinky Toys i tidiga år. Alls inte. Men ändå. Drömmen att äga och köra en MG rotade sig tidigt. Men den tog tid att förverkliga. OGY, min MGB, hittade hit så småningom. Tog vägen via Californien. Kanske var det en slump att det blev som det blev, men dagen det skedde var minnesrik.. Everybody was there. På vattenhålet. Solen sken och uteserveringen var full. En ung man parkerade sin MGB utanför.
"En sån skulle vi ha!", sa Eva.
"Jaha", sa jag och gick ut. Pratade med ägaren, skrev ut en check och kom tillbaka. Slängde nycklarna på bordet framför Eva och sa: "Var så god." Visst var jag förberedd. Men det viste ingen annan. Den tidiga söndagsmorgonen hade en annons fångat mitt öga, tiden var den rätta och priserna var låga.
OGY hittade rätt.
Dessvärre inte till någon som kan meka och dona, som de flesta andra i MGCC - klubben för MG entusiaster, men till en som njuter av upplevelsen att köra nercabbat. Ta de snirklande och långsammare vägarna där 70 kmn/tim känns fort för att nå målet. Och det finns ju vänner som kan hjälpa till med de tekniska problemen.

Det är lättare att sköta modellerna i MG-samlingen. Bara att damma och putsa. Men varje vårdag OGY kommer fram och parkeras under det modifierade seglet är en ljus märkesdag. Varje höstdag då OGY måste inomhus för vinterförvaring en mörk dag.

Men då har man modellerna, tidningarna och litteraturen. MG. Safety Fast.

Om du är intresserad av MG i den lilla skalan, ska du givetvis gå med i Miniature MG Car Club som har medlemmar från hela världen. Alan Long i Skottland sköter klubben för närvarande och är redaktör för det "Newsletter" som kommer ut tre gånger om året. Du når Alan på adressen: al009y2574@blueyonder.co.uk