BERNSTRUP, GUNNAR

Influerad av Josh White började han spela gitarr; blues och folkmusik. Inspirerade av The Kingston Trio bildades "The Chimneys Hootenanny trio" tillsammans med Jan Hedborg och Sven-Thore Holm. Trion blev senare kvartett då Ingrid "Chico" Kronwall kom med Gruppen fick skivkontrakt med Sonet, men splittrades strax därpå. G började skriva eget material. Etablerade sig som folk- och vissångare i Skåne och Göteborg ( Där han utbildade sig på JHG och f.ö. lärde känna Josh White och sjunga med denne. De två kom överens om att utväxla låtar, men Josh White dog strax därefter. ). Framträdde bl.a. med "Boz" Scaggs och med Thorstein Bergman och Fred Åkerström på en bejublad konsert på Stenhammarsalen. Gästade flera visprogram i TV och Västerviksfestivalen första gången 1971. Arbetade flitigt som krogtrubadur under slutet av 60- och början av 70-talet.

Tillbaka i Skåne var GB ett år medlem av Werup/Sjöström-gruppen som presenterade avante-garde jazz och poesi. Man startade också legendariska -tja- "Cabaret Fredagsbarnen" startades, egentligen en idé av Lennart Brummer. GB blandade son vanligt. Sjöng andretenor i Lunds Studentsångförening, spelade med i lundaspexet och spelade in sin första skiva; en hyllning till Malmö FF. Började arbeta för Sveriges Radio, mötte Stellan Sundahl under några års Lundaspexande och deras arbete fortsatte med barnradioserier med gemensamma manus och Gunnars musik.

Gick med i gruppen "Visa med Skägg" som turnerade flitigt och spelade in LP-skivorna "Ruben Nilssons Testamente" och "Säg Nej Nu!".

Med Stellan kom LP:n "Gustav, Otto och Elvira" innan den humoristiska ådran tog över. De skedde med besked när radiosuccén "Byteskomik" slog till 1976. Förutom mängder med framträdanden Sverige runt resulterade succén också i två LP-skivor och ett tiotal böcker.

Gunnar och Stellan började också göra program för SVT som ledde till serierna "Uppåt Väggarna" med eget sketchmaterial och Gunnars musik, program som senare ledde fram till "Helt Apropå". Sista serien de två gjorde för Sveriges Radio blev den kultstämplade "Birger Ballongen Bengtssons Bravader" 1983-84.

Under 70-talet turnerade Gunnar för Rikskonserter några år och i det sammanhanget knöts kontakten och vänskapen med accordeonisten Lars Holm med vilken Gunnar sedan har samarbetat i en mängd olika produktioner för radio, TV, på skiva och scen. Gunnar skrev manus, text och musik och var med som presentatör, lucköppnare och skådespelare i radions julkalender 1981 "Jakten på Julen". Ritade/målade även kalendern. I radioserien "Olles Sångbok" med Gunnars specialskrivna barnvisor utvecklades samarbetet med Lars Holm. Visorna presenterades senare på två LP-skivor, i en TV-serie samt i en visbok med samma namn, utgiven på Legenda.

Gunnar knöts som kåsör till KvällsPosten 1983 och fortsatte senare i tidningen Arbetet. Kåserierna, de korta berättelserna och teckningarna finns med i ett antal böcker som "Rakt upp och ner" och "Lite grann från ovan" (Legenda), "Vattenhålet och andra berättelser" 1994 och "Roy Rogers, Blyger, Olsson och dom andra" 1995 (Skånska Skrivarförlaget).

Ett samarbete med Ulrik, Ulla och Mikael Neumann inleddes med crazy varietén "Vem är rädd för Victoria Wulf" på Victoriateatern i Malmö 1983. Gunnar spelade även med i ett flertal nyårsrevyer under 80talet och har bidraget med revytexter till uppsättningar Sverige runt.

Framträdde som programledare i TV:s "Sommarauktioner" fyra somrar på 80-talet och senare "Citykampen" och intervjuserien "Sportprofilen"/"Mästarmöte" för TV4/TV Skåne. I den senare serien fick han glädje av sina idrottskunskaper; han gjorde han intervjuporträtt med legendarer som Gunnar Nordahl, Orvar Bergmark, Toini Gustavsson/Rönnlund, Kjell Johansson, Dan Waern med flera som gäster i studion. Har också varit med som kunnig deltagare i TV-program som "På Spåret", "Supersvararna" och "Luffarschack".

Med Mikael Neumann ledde han under fem säsonger populära musikkvällar på Pildammsteatern i Malmö: "Sjung Ut!". Skrev musik till Dan Eric Mattsons texter som han presenterade i i ett eget radioprogram och senare även på CD:n "Vågspel och Strandstycken". Spelade också in, tillsammans med Lars Holm, ett annat uppmärksammat visprogram för radion; "Jonny Sjömans visor" av Einar Moberg. Lars och Gunnar gästade bl.a. Visfestivalen i Västervik 1981. Där debuterade Gunnar f.ö. 1971 som soloartist och har också framträtt där med gruppen "Visa med Skägg". Knöts till radion som redaktör för "Riksronden" under 86-89.

Gunnar har hela tiden varit flitigt engagerad som solounderhållare och musiker och även turnerat i England och Irland på folkmusikklubbar. Numera också uppskattad kåsör och föredragshållare kring sina böcker och arbetar även som moderator.

Framtädde några år under 90-talet regelbundet med 30-40-talsklassiker i jazzton med kvartetten "High & Low four". Skrev tillsammans med Jörgen Westerhov farserna "En franska på Sofielund" och "Gerda från Blentarp" som spelades på Pildamssteatern i Malmö somrarna 1997-98 med Gunnar i ensemblen.

Samarbetet i "GB-Band" med musikalisk betoning på country och rock inspirerade till återknytande av de tidigare influenserna i skrivandet. 1999 skrev han materialet till CD;n "I don´t Care Anymore" med "Gunnar B & Good Music Band"; musik med tydliga influenser från just country/rock och irländsk folkmusik. Musiken, utgiven på egna förlaget "Good Music", har väckt genklang runt om i världen och spelas nu i radio i Australien och USA och distribueras via England. Gunnar reste till Australien för att introducera CDn år 2000 och året efter spelade han tillsammans med Lars Holm och amerikanska musiker i Atlanta, Georgia och Fort Lauderdale, Florida. Man passade även på att introducera musiken i Nashville och CDn finns numera tillgänglig även där.

Under senare år har skrivandet dominerat verksamheten, även om Gunnar engagerades som skådespelare (och skrivhjälp) till det historiska teaterspelet "Från sillatid till nutid" i Skanör 2002 och 2003, med bl.a. Ing-Britt Stiber och Christel Hansson och regissören Leif Norinder. Det andra året var Gunnar även regissör.

Gunnar skrev under flera år artiklar för månadstidningen "Classic Motor Magasin". Han kör själv en MGB som sommarbil och samlar även på bilar - och bussar - i mindre skala. Se mer om samlingen på annan plats.

Boken "Malmö Ljuva 60-tal?" 2001 väckte stor uppmärksamhet. En personlig och rikt illustrerad skildring av Malmö under 1960-talet.

2003 kom boken "Limhamn - förbluffande sanningar". En humoristisk liten bok där Gunnar drar fram bevis på bevis för att allt - möjligen seden att äta surströmming undantagen - härstammar från Limhamn. Egna illustrationer/teckningar.

2005 kom den kontrafaktiska romanen "40 lyckliga år", Hjalmarson & Högberg, skriven tillsammans med Jörgen Westerhov, som väckt stor uppmärksamhet och fått strålande recensioner på ledarplats i tidningar som Svenska Dagbladet och Sydsvenskan. Romanen utspelas 1989 i ett Sverige som hamnat bakom järnridån. Regimen står just i begrepp att fira 40 år vid makten när systemet brakar samman. En lätt vanvördig, svart komedi som spännande skildrar det kommunistiska samhällets fruktansvärda påverkan på människorna.

2007. Lägger sista handen vid "Kullerbytta bing bång", ett slags roman som myllrar av rörande vemodigt nostalgiska, roliga berättelser, hågkomster och skrönor; sagolika och sannolika lögner, egensinniga versioner av sanningen och bearbetade lån från tidigare produktion i skön förening med stöldgods från verkligheten. Presenteras på Gondolin Förlag AB hösten 2007. Därtill barnberättelsen "Pojken som kunde flytta tiden", en berättelse om fotboll och en mycket märkvärdig klocka, finns också klar för utgivning.
Håll utkik!

Gunnar närde en gång drömmen om att bli fotbollsspelare, men musiken tog över. Han har dock fortsatt idrotta och har spelat fotboll på många nivåer genom åren. I "TV-laget", där han fick utmärkelsen "Stor Grabb", fick han spela med legendarer som Ralf Edström, Ove Kindvall, Benno Magnusson, Kalle Svensson och Ronnie Hellström för att bara nämna några. Gunnar blev också invald i "MFFs Guldlag" och har spelat många matcher med sina gamla hjältar. Självfallet är Gunnar "Blå". Han har följt sitt lag sedan den dag han upptäckte fotbollen och är en självklar gäst på Malmö Stadion när det är match. Var t.o.m. speaker under några säsonger, hade egen spalt som kåsör i programbladet några år, gjorde intervjuer från innerplan mm. Den egna fotbollskarriären avslutades 2006 med 17nde serieguldet för Limhamns IF Oldboys. Numera är det tennis som gäller.

Limhamnare sedan många år. Bor behagligt nära vattenhålet Cutty Sark där eftermiddagsölen intas och där boulekamraterna träffas innan de går ut på Limhamns torg och kastar sina klot.

En matglad skåning som gärna står vid spisen och låter sig inspireras av det italienska, indiska eller portugisiska köket. Grillade räkor i piri-piri. Starkt och gott!

Hedersmedlem i Sällskapet Ölhäfvarne. Gunnar höll i verksamheten när sällskapet drev Restaurang Kungsparken under den fantastiska sommaren 1989.

Lätt anglofil Londonkännare som också gärna och ofta reser till Portugal.

Gift med Eva sedan 1969. Dottern Sofia föddes 1977 och barnbarnen Birk 2001 och Buster 2006. Fado, portugisisk vattenhund, är Evas och Gunnars fjärde hund. Hon har tagit över efter Simon, Nessie och Cutty.

Stipendier: Bl.a. Skånes Författarsällskap -95, STIM och SKAP -96, Svenska Författarförbundet -97 & -01 och Konstnärsnämnden 1998.

Högupplösta bilder. Öppnas i nytt fönster.


1200 x 900
3072 x 2304


1200 x 900
3072 x 2304


1200 x 900
3072 x 2304


1200 x 900
3072 x 2304


1200 x 900
3072 x 2304


1200 x 900
3072 x 2304